Se alla

Läs vår version av Framtidens Skola

Tisdag 12 april 2022

 

I sju inlägg kommer vi att förklara vårt val av ny skolstruktur. Vi grundar det på: Vad är bäst för barnen, vårdnadshavarna och miljön/säkerheten? Vilka synergieffekter vill vi uppnå, vad är bäst för rekryteringen och ekonomin? Vi förklarar hur vi tänker. Vi vill också ta del av hur du tänker. Nu är nämligen läget att fatta det klokaste av beslut

Liberalerna på Tjörn vill i ny skolstruktur tänka in den bästa för barnen!

  • Två större nav innebär INTE att alla från årskurs 1-9 går tillsammans i samma byggnad. Självklart olika byggnader och skolgårdar men samlat i nav. Detta löser arkitekter. Det lämnar vi med förtroende över till dem.
  • Att samla all skolverksamhet i två större nav frigör resurser till eleverna. Större skolenheter gör att skolhälsovård, stödpersonal och specialpedagoger finns på plats alla dagar i veckan, inte enstaka dagar
  • Vi kommer att få större möjligheter att stötta elever med särskilda behov, specialpedagoger som kan följa eleven från att de börjar lågstadiet tills de lämnar skolan efter nionde klass.
  • Tjörn har barn och unga med mycket goda förutsättningar för hög måluppfyllelse, vi måste ge dem en skolstruktur som ger dem möjlighet att nå sina mål.
  • Eleverna behöver inte bryta upp och byta skolområde när de skall börja på ett nytt stadie. Många elever upplever ett skolbyte som mycket jobbigt.
  • Vi ger både elever, lärare och annan skolpersonal moderna, trevliga och funktionsdugliga lokaler som uppfyller skollagens krav på tillgänglighet och speciallokaler.
  • Eleverna i Tjörns kommun ska vara grymt stolta för sin skola. Den håller nämligen högsta klass.

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel3barnkonventionen #artikel2barnkonventionen #artikel28barnkonventionen #agenda2030mål4

Liberalerna på Tjörn vill i ny skolstruktur tänka in den bästa för vårdnadshavarna!

  • Som vårdnadshavare ska du vara trygg med att ditt barn får den bästa undervisningen. Det lyckas vi med då vi har säkerställt personalförsörjningen och kompetens.
  • Likvärdighet. Två skolor med snarlika förutsättningar ger en ökad likvärdighet mellan skolorna. Var du bor ska inte spela någon roll, skolan ska vara grymt bra oavsett postnummer
  • Vi kan skapa en egen vikariepool. Inga mer lärarlösa lektioner. Ditt barn är i trygga händer hela skoldagen

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel5barnkonventionen  #agenda2030mål4

Liberalerna på Tjörn vill i ny skolstruktur tänka på miljön och säkerheten!

  • Skolbussar kommer att bli flexiblare och fler elever kan få skolskjuts när vi endast har 2 skolor att transportera till.
  • Nya skolor att ge nya möjligheter till uppvärmning, som tex solceller. Byggmaterial som är miljövänligt och bra från start. Lappande och lagande-tiden är det slut med.
  • Laddstationer till personal. Allt fler kommer att välja elbil som kommunikationssätt.
  • Miljövinster i form av energieffektiva skolor, miljö och hälsofrämjande material i skollokalerna ska vara självklart i Tjörns kommun. I Agenda 2030 ska vi nå måluppfyllelse

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel5barnkonventionen #agenda2030mål4 #agenda2030mål7 #agenda2030mål11

Liberalerna på Tjörn vill i ny skolstruktur tänka in samverkan och många synergieffekter

  • Med två nav kan det bli en grym samverkan mellan våra förvaltningar. Det kommer att gynna eleverna i massor. Vi vill att du ska se detta, förstå det.
  • Med två nav kan det bli grym samverkan med föreningslivet. Lokaler för studiecirklar och föreningar. Lokalerna skulle i princip kunna användas all vaken tid och under helgerna. De släckta rummen efter kl 15 är ett minne blott!
  • Många gemensamma utrymmen som kan nyttjas av fritidsverksamhet, tex. salar, aulor, fler idrottshallar, scener med mera där föreningar, Kultur- och fritidscentra och kulturskolan (DELTA) kan ha sin verksamhet.
  • Modernt, helt rätt tänkt! Samverkan är nyckel till framgång. Det gynnar alla, hela Tjörn! Vi måste våga se Tjörn som helhet, inte tänka ”min, mitt, vårt..”
  • VI ÄR MODIGA FÖR TJÖRN SKA IN I FRAMTIDEN!

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel5barnkonventionen #agenda2030mål4 #agenda2030mål7

Liberalerna på Tjörn vill i ny skolstruktur tänka in den bästa rekryteringen!

  • Vår kanske viktigaste anledning till ny skolstruktur – LÄRARNA!
  • Större moderna skolor blir attraktiva arbetsplatser och vi ökar våra möjligheter att anställa behöriga lärare. Vi måste ha behöriga lärare, de bästa!
  • Att välja Tjörn före andra kommuner ska vara ett självklart val då vi har toppmoderna, smarta och funktionella lokaler. Det får vi i två moderna nav.
  • Liberalerna anser att lärarna är den enskilt viktigaste faktorn i utbildningen. Vet du ….det är dragkamp om lärare idag och det är väldigt tydligt att nya moderna skolor har lättare att rekrytera jämfört med mindre och omoderna.
  • De som söker tjänster väljer skola, arbetsplats. Idag är det så. Inte tvärtom som kanske många vill tro…
  • Genom färre skolor kan vi få bra pedagoger till varje ämne. Speciallärare, kultur- och idrottslärare m fl.

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel5barnkonventionen #agenda2030mål4 #sverigeslärare #sverigesviktigastejobb

Liberalerna på Tjörn vill i ny skolstruktur tänka in den bästa ekonomin

  • Vi frigör andra skollokaler/områden som kan ge plats för nya bostäder, ca: 250 bostäder. Varje skattebetalare genererar ca: 70 000:-/år till kommunens kassa vilket hjälper till att behålla och utveckla skolan och kommunen.
  • Vi kan också använda en del av de gamla skollokalerna och inhysa annan kommunal verksamhet i, tex. Sociala verksamheten är idag utspridd på 8 olika platser och skulle med ovan förslag kunna samlas i en lokal, tex. Kållekärrs skola som skulle kunna bli en hubb för hemtjänst och annan social verksamhet.
  • Tid är pengar, så enkelt är det! Med personal som inte behöver lägga arbetstid att sitta i bil, åka emellan skolor kan tid istället läggas på elever, lokaler mm. Det gäller till exempel, speciallärare som slöjd, musik, idrott. Det gäller skolhälsovård och personal från TBAB. Vaktmästare, lokalvård etc. Pengarna används klokt.

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel5barnkonventionen #agenda2030mål4 #agenda2030mål8

KAPITEL 7 (sammanfattning)

Liberalerna på Tjörn har i ny skolstruktur lyssnat in vad tjänstepersonerna i respektive förvaltning har uttryckt som bäst av de 6 olika förslagen som tagits fram i ny skolstruktur. De har fackkunskapen, inte vi. Vi har åsikter som grundar sig på kunskap och värderingar.

SAMMANFATTNING

Liberalerna på Tjörn stöder, utifrån den kunskap vi fått, de åsikter vi har och de värderingar vår politik grundar sig på, alternativ 6 och kommer därför att rösta på detta. Det vill säga – Två nav. Ett i Höviksnäs och ett i Bleket/Skärhamnsområdet.

Nu vet du vad vi tycker

********************************

SÅ HÄR YTTRADE SIG FÖRVALTNINGARNA OM DU VILL LÄSA MER

  • Barn- och utbildningsförvaltning anser förslag 6 vara det bästa alternativet. De grundar detta på…

– att LÄRARNA är den enskilt viktigaste faktorn för att våra elever ska klara skolan med behörighet till gymnasiet.

– att förslag 6 anses ge störst möjlighet att rekrytera och behålla duktiga lärare framöver.

  • Kultur- och fritidsförvaltningen anser förslag 6 vara det bästa alternativet. De grundar detta på…
  • – att det presenterar den mest attraktiva lösningen då det tar ett HELHETSGREPP kring kultur-, fritids- och turistfrågor.

– att tillräckliga och verksamhetsanpassade lokaler och förrådsytor möjliggörs.

– att större personalgrupper skapar en mer attraktiv arbetsplats vilket ökar möjligheten att rekrytera personal.

  • Socialförvaltningen avstod ifrån att yttra sig i frågan om vilket av de 6 förslagen som är att föredra ur skolverksamhetens perspektiv. Det är Socialnämndens uppfattning att denna bedömning bör göras av Barn- och utbildningsförvaltningen såsom ansvarig för skolverksamheten.

Nämnden vill dock trycka på vikten av att LSS-verksamheten implementeras både i skolverksamheten och fritidsverksamheten genom att denna verksamhet finns i nära anslutning till skolan.

  • Samhällsbyggnadsförvaltningen anser 6 vara det bästa alternativet. De grundar detta på…

– att vi möjliggör redan ianspråktagen mark för NYA BOSTÄDER

– att vi kan skapa säkra trafiklösningar vid skolorna.

– att vi skapar energieffektiva och miljövänligt hållbara lokaler.

– att vi kan erbjuda en effektiv skolskjuts till flera elever.

NU MÅSTE VI FÅ TILL ETT BESLUT!

#positivutvecklingtjörn #liberalerna #liberalernatjörn #tjörn #blåklint #valet2022 #mittval #nyskolstrukturnu #skolatjörn #barnkonventionen #artikel5barnkonventionen #agenda2030mål4 #agenda2030mål8

Frågor från FB

Marcus Sirnemark 220330

Hej Liberalerna, det stämmer ju att fler elever kan få skolskjuts då behovet kommer bli betydligt större. Flertalet elever kommer inte längre ha gångavstånd till skolan med den föreslagna strukturen. Hur mycket större har ni räknat att behovet och kostnaden blir för transport med två skolnav jämfört med dagens struktur?

Hej Marcus

Vi vet efter samtal med skolledare och medborgare att trafiksituationen runt alla våra skolor har mer att önska. Många vårdnadshavare kör sitt barn till skolan, lämnar och hämtar trots gångavstånd. Denna kostnad bär såklart hemmet själv, men kan vara värd att tänka in. Säkerheten vid skolornas parkering är heller inte bra. Endast avsedd för personalens bilar. Skolan är helt enkelt inte byggd för denna trafik idag. Varken där de är lokalt placerade eller den trafik som uppstår. Fler barn gick eller cyklade också till skolan tidigare.

I dag är 52% av eleverna skolskjutsberättigade till en kostnad av (4513486) dvs ca.4,5 miljoner.

I tvåskolorsalternativet beräknas andelen stiga till 70% (5960280) och den ökningen kostar ca.1,5 miljoner utan hänsyn tagen till att trafiken kan effektiviseras med ”bara” två skolor i stället för 7.

Ett ”enklare” trafiknät gör troligen att fler bussar kör samma rutt och det ger möjlighet att separera eleverna exempelvis åldersmässigt om så önskas.

I matematiken ska räknas in att andra effektiviseringar kan göras som skulle kosta mer i andra alternativ. Därför är helheten viktig att se i bedömningen. Vi Liberaler vill se helhet. Därför är alternativ 6 det klokaste anser vi.

Marcus Sirnemark 220331

Många elever har ju idag fritidsverksamhet före och efter skolan, kommer skolskjutsar att vara så flexibla att de möter det behovet? Om inte är det ju för många vårdnadshavare en större kostnad att bära då de får längre avstånd. Ni lyfter detta under säkerhet och miljö men jag ser att det snarare skapar snarare mer trafik än det motsatta. Jag tolkar det även som att ni bedömer att föräldrar som idag kör sina barn till skolan trots gångväg mindre än 2-3 km kommer att vara benägna att lämna ex vis en sexårig förskoleklassare vid en busshållplats i Kållekärr för att ta skolbussen till Häggvall? Finns det inte en stor risk att betydligt fler föräldrar kommer köra sina barn, dessutom betydligt längre?

 

Tack för dina frågor. Så bra att du ställer dem!  Allt för få gör det, då blir det ju också svårt att göra aktiva val, eller hur? Så här tänker vi i denna fråga.

Vistelsetiden på fritids är så klart kopplat till vårdnadshavarnas arbetstider och varierar därför från barn till barn. Skolskjuts till fritids före skolstart känns spontant osannolik men eftermiddagsskjutsarna från skolorna kommer troligtvis att ske i flera vågor och där kan ju fritidsbarnen åka om det passar tidsmässigt.
Grovt räknat har ca. 90 % av barnen i F-3 någon form av fritids. Ingen av våra 5 lågstadieskolor är planerad för att hantera den trafik detta numera medför. Möjligheterna att skapa en säker trafiksituation är ytterst begränsad då skolorna med tiden blivit väldigt inbyggda i de samhällen skolorna finns. Förutsättningarna var helt annorlunda för 30–50 år sedan när skolorna byggdes.

Nya skolor på nya platser ger helt enkelt bättre förutsättningar att möta dagens krav. Vi står alltså i ett vägskäl, vi måste välja. Bygga nya skolor i de samhällen där de finns idag, dvs 5 st eller satsa på två nav? Då Tjörn geografiskt inte är stor till ytan ser vi alternativ 6 som bästa lösningen.

 

Anders Backensved (kapitel 5, samverkan)

Vad hindrar att vi gör så här redan idag?

 

Tack för din fråga. Den största utmaningen för samverkan är idag lokalerna, hur de är utformade, var de finns i byggnaden, hur tillgängliga de är.  Det är idag mycket svårt, näst intill omöjligt att ha ett fysiskt funktionshinder och kunna vara i Tjörns skollokaler. Många av skolorna har också gamla nyckelsystem och larm vilket gör de svårt och omständigt att hyra ut. Häggvallskolan till exempel är indelad i olika zoner med olika nycklar vilket kräver en anläggningsvärd på plats. Det är både dyrt och omodernt. I våra mindre skolor finns få bra föreningslokaler att hyra ut. De föreningar som hyr blir relativt ensamma.
Det är få som idag nyttjar småskolorna för studiecirklar, föreningsliv mm. Vi får inte god hyrestäckning. Vi tror också att trevliga, moderna och hur inbjudande mm lokalerna är påverkar om man vill vara där. I två större nav kan till exempel kanske caféverksamhet erbjudas, bibliotek vara öppet. För att god samverkan ska bli möjlig behöver vi också samla föreningarna mer på samma plats, inte sprida ut de vi har i 7 olika lokaler. För att skolorna ska kunna nyttjas av barn och unga på fritiden behöver det finnas verksamhetsanpassade lokaler för tex Kulturskolan och Kultur- och fritidscentra. Det finns det inte idag.

Petra Andersson 220411

Skolans låg och mellan stadie ska ligga i närheten av där barn bor. Hög stadiet 7-9 kan ligga som det gör idag på 2 ställen. Men aldrig att barn ska behöva åka med buss långa sträckor för att ta sig till och från skolan, då menar jag barn som är under tonåren.

 

Hej och för ditt engagemang!

Det ska aldrig vara långt att åka med skolbuss, du har helt rätt. Tjörns kommun är till ytan inte stor, det är till vår fördel. Vi kan våga tänka nytt för att det ska bli bättre. Vi tillhör bland de minsta kommunerna i landet om vi räknar vår area. I alternativ 6 blir en maximal resa cirka 5 km längre än i dag. Ingen elev får resa överstigande 10 km till närmsta skola.

Det betyder alltså att en bussresa tar ca 5-15 min i tid beroende på var bostaden finns. Många av Tjörns skolelever åker idag skolbuss redan. Vi är ju en landsbygdskommun. I årskurs 6 åker idag cirka 60 % buss och i högstadiet cirka 70 %.
Barn i de yngre åren som har fritids körs ofta av sina föräldrar. I takt med att de blir äldre tar de skolskjuts. Det förhållandet lär inte ändras tror vi med ny skolstruktur.

Med två nav kommer struktur för några att ändras så är det. De som förut hade lite längre till skola och fritids får med ny placering kanske det lite närmre och tvärtom. Fortfarande talar vi bara om avstånd i få kilometer.